venerdì 18 febbraio 2011

"TAVUK KAVURMASI" - Fried Chicken - Eng/Ita 15 th century

Feast of chicken at the circumcision celebration of Sultan Ahmed III's prince son, 1720. From the book "500 years of Ottoman Cuisine"

Come promesso, inzio a postarvi qualche sfiziosa ricetta tratta dal libro "500 years of Ottoman Cuisine" di Marianna Yerasimos.
Per queste ricette della cucina ottomana, scriverò sia la versione italiana che quella inglese così iniziamo a trasformare il Diario dei sapori in un blog molto più internazionale.

Pronti?

ENGLISH VERSION

Ingredients:

1 kg free range chicken
2 large onions
5 eggs
75g butter or 1 cup of oil ( for frying)
1 dessertspoon flour
8 dessertspoons good quality vinegar
2 dessertspoons honey
2 thick slices of brown bread, cut in half
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon coriander seeds
Salt

- Divide the chicken into quarters, add enough water to the pan to cover it, salt slightly and put it on the heat to boil.

- Slice the onions

- Pound the coriander in a pestle and mortar

- Cut the bread into thick slices, so that one or two slices will be enough for each person.

- Beat the eggs in a bowl and add the flour gradually to make a paste.

- Drain the chicken well and roll it in the paste

- In a large frying pan, melt half of the butter, fry both sides of the chicken in this, and put on plate to one side.

- Melt the remaining butter in the frying pan and brown the onions in it. Add the honey, vinegar and spices and bring briefly to the boil.

- Reduce the heat, put the slices of bread in the pan and move them around for 2 or 3 minutes. Turn off the heat.

- Put the bread on the serving dish first and the chicken pieces on top. Pour the sauce over the chicken while it is still hot and take to the table to serve piping hot.


VERSIONE ITALIANA

Ingredienti:

1 kg di pollo ruspante
2 grosse cipolle
5 uova
75g di burro oppure una tazza di olio ( per fritture )
1 cucchiaino di farina
8 cucchiaini di aceto di buona qualità
2 cucchiaini di miele
2 fette spesse di pane integrale tagliate a metà
1 cucchiaino di cannella
1 cucchiaino di semi di coriandolo
Sale qb

- Dividete il pollo in quarti, aggiungete in un tegame abbastanza acqua da coprirlo, salate un pochettino e portatelo all'ebollizione.

- Taglate le cipolle a fettine sottili

- Pestate i semi di coriandolo nel mortaio

- Tagliate il pane a fette spesse

- Strapazzate le uove in una scodella e aggiungeteci la farina così da ottenere un impasto

- Fate sciogliere la metà del burro in una in una grossa padella e friggete il pollo. Successivamente mettetelo su di un piatto.

- Fate sciogliere il burro restante sempre nella stessa padella e soffiggete le fette di cipolla. Aggiungetevi il miele, l'aceto e le spezie.

- Abbassate la fiamma e aggiungete le fette di pane. Lasciatele insaporire per 2 o 3 minuti. Spegnete la fiamma.

- Disponete il pane su di un piatto di portata e metteci sopra il il pollo. Successivamente potete isaporire con il sughetto ancora caldo.

Servite caldo

Buon appetito!

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